Vanavond hadden we een lezing over de geneeskracht en het gebruik van kruiden. De lezing werd gegeven door Hennie Helsloot uit Hippolytushoef. Na een vierjarige vakopleiding kruidengeneeskunde geeft Hennie nu o.a. kruidenwandelingen, cursussen, workshops en geeft zij kruidenadvies bij klachten.
Het gebruik van kruiden voor de gezondheid is al heel oud, de eerste recepten werden op kleitabletten gevonden. Dit gebruik verdween naar de achtergrond toen de wetenschap de werkzame stoffen ging isoleren en zelfs ging synthetiseren. Hennie vertelde over de opbouw van de plant, wat hebben wortelstelsel, stengel en kleur te vertellen en wat zijn de inhoudsstoffen en wat doen zij? Zo bevatten kastanjes veel saponines (zeepstoffen) en daar kun je prima de was mee doen.
Hierna werd de signatuurleer besproken. Aan het uiterlijk van de plant kun je vaak aflezen waar hij goed voor is. Een mooi voorbeeld is de walnoot, de inhoud lijkt precies op de hersenen en dat is precies waar ze goed voor zijn.
Na de pauze werden we in groepjes verdeeld. Iedere groep kreeg een plant en een afbeelding daarvan. Het was de bedoeling dat je met elkaar ging bespreken wat je aan de plant kon aflezen.Ook was er tijd voor vragen en het gebruik van enkele planten werd besproken.
Na afloop kreeg eenieder een zakje met een door Hennie zelf gemaakt badzout + gebruiksaanwijzing en gingen we weer wijzer naar huis.En zoals iemand opmerkte: “Ik kijk nu toch anders naar de planten tijdens een wandeling.”
Foto: Lea Jongbloed